Ηλιοθερμία και Εφαρμογές

Ηλιοθερμία και εφαρμογές

H ηλιοθερμία είναι η μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε θερμότητα η οποία συλλέγεται με ηλιακούς συλλέκτες. Συγκεκριμένα, επίπεδες πλάκες αποτελούμενες από πλαίσια, σωλήνες υγρού και κρύσταλλο ή τζάμι τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο ούτε ώστε να παγιδεύει σωστά την ηλιακή ακτινοβολία μετατρέποντας την σε ενέργεια παράγοντας ζεστό νερό για θέρμανση, πισίνα και για ζεστά νερά χρήσης.

Ηλιοθερμία - Χρήσεις

Είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος και μπορεί να καλύψει όλες τις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες προσφέροντας δωρεάν θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης καθημερινά, χάρης στο εύκρατο κλίμα της Κύπρου ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Οι ηλιοθερμικές εγκαταστάσεις έχουν ήδη αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπου η ηλιακή ακτινοβολία έχει πολύ πιο χαμηλή ένταστη και συχνότητα από ότι στην Κύπρο και έχει επιτευχθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία. Με το σύστημα της ηλιοθερμείας μειώνεται αν όχι και καταργείται η χρήση των υπόλοιπων πηγών ενέργειας (γκάζι, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα) οι οποίες είναι καταστρεπτικές για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη μας.

Η ηλιοθερμία μπορεί να εγκατασταθεί σε κατοικίες, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, συγκροτήματα ή επαγγελματικά κτίρια. Η ηλιοθερμία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της είτε με άλλο σύστημα θέρμανσης. Το καλύτερο θα ήταν να καλύπτει ένα μέρος και όχι το σύνολο των αναγκών θέρμανσης δηλαδή να συμπληρώνεται από ένα άλλο σύστημα θέρμανσης. Μπορεί να συμπληρωθεί με όποιο δίποτε σύστημα όπως λέβητα γκαζιού ή λέβητα πετρελαίου ή μια αντλία θερμότητας και στο μέλλον όταν θα είναι διαθέσιμο το φυσικό αέριο και στην Κύπρο μπορεί κάλλιστα να συμπληρωθεί και με λέβητα φυσικού αερίου. Σε περίπτωση που υπάρχει ήδη εγκατεστημένος λέβητας, τότε μπορεί κάλλιστα να παίξει το ρόλο της συμπληρωματικής πηγής.

Τα ηλιοθερμικά συστήματα βρίσκουν μεγαλύτερη εφαρμογή στις εγκαταστάσεις θέρμανσης δαπέδου, και αυτό γιατί το νερό ως μέσο θέρμανσης κυκλοφορεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, ούτοσώστε και με ελάχιστη ηλιοφάνεια να επιτυγχάνεται εύκολα η θέρμανση με βάση την ηλιακή ενέργεια. Η κατανάλωση ποσότητας καυσίμου μπορεί να μειωθεί μέχρι 80%, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό και για την καθημερινή οικονομία αλλά και για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Για εγκαταστάσεις θέρμανσης όπου το σύστημα λειτουργεί με θερμαντικά σώματα, για να είναι συμφέρουσα η εφραρμογή ηλιοθερμίας απαιτείται η μείωση της θερμοκρασίας λειτουργίας (με αντιστάθμιση) και η αύξηση του χρόνου λειτουργίας σε χαμηλή θερμοκρασία.


Βασικός εξοπλισμός ενός ηλιοθερμικού συστήματος είναι:

Ηλιακοί συλλέκτες

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ηλιακών συλλεκτών και η επιλογή εξαρτάται με την χρήση για την οποία προορίζονται. Μπορεί να είναι ηλιακοί συλλέκτες επίπεδης επιφάνειας είτε συλλέκτες κενού. Σε μικρές εκτάσεις όπως κατοικίες ή επαγγελματικά κτίρια που απαιτούν μικρότερες θερμοκρασίες συνήθως χρησιμοποιούνται επίπεδοι ηλιακοί συλλέκτες, ενώ σε εφαρμογές που απαιτούνται μεγαλύτερες θερμοκρασίες χρησιμοποιούνται ηλιακοί συλλέκτες με σωλήνες κενού.

Κύλινδρος ηλιακής θέρμανσης

 Στον κύλινδρο αποθηκεύεται ζεστό νερό, το οποίο το αξιοποιούμε όταν δεν έχουμε ηλιοφάνεια.

Ηλιακοί ελεγκτές

Για να ελέγξουμε τις συσκευές θέρμανσης και τις λειτουργίες του συστήματος τοποθετούμε ένα ηλιακό ελεγκτή σε κάθε σύστημα ηλιοθερμίας.

Πλεονεκτήματα της Ηλιοθερμίας:

    • Εξοικονόμηση καυσίμου (γκάζι, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα)
    • Μείωση ρύπων
    • Γρήγορη απόσβεση της επένδυσης σας
    • Μειωμένα έξοδα συντήρησης
    • Αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς να επηρεάζει τους χώρους σας και την διαμόρφωσή τους αφού γίνονται πολύ μικρές επεμβάσεις σε υφιστάμενες κατοικίες
    • Γίνεται εγκατάσταση εύκολα χωρίς να καταργηθεί το υπάρχον σύστημα θέρμανσης
    • Ετήσια κάλυψη και απόδοση

Αρχική εγκατάσταση

Επειδή ένα ποσοστό της θερμικής ισχύος που χρειάζεται το αναλαμβάνει το ηλιοθερμικό σύστημα, το μέγεθος του συμβατικού εξοπλισμού (λέβητας, καυστήρας) που απαιτείται να εγκατασταθεί είναι μικρότερο. Ένα μέρος δηλαδή των χρημάτων που καλείστε να επενδύσετε για την ηλιοθερμία το εξοικονομεί από την πρώτη μέρα, κατά την αγορά του βασικού εξοπλισμού. Για παράδειγμα, αγορά λέβητα ισχύος 20ΚW αντί για 50ΚW εάν κατά την αρχική εγκατάσταση (νεο-ανεγειρόμενη οικοδομή) εγκατασταθεί και ηλιοθερμικό σύστημα με συμμετοχή 60%.

Λειτουργία

Η καθημερινή μειωμένη κατανάλωση καυσίμου εξασφαλίζει την απόσβεση της επένδυσης στην ηλιοθερμία. Όλα τα ηλιοθερμικά συστήματα της Teca σχεδιάζονται έτσι ώστε η απόσβεση των εξόδων να γίνεται εντός τριετίας το μέγιστο. Με αυτόν τον τρόπο, ο καταναλωτής αφ’ενός ξοδεύει πολύ λιγότερα χρήματα και αφ’ετέρου βλέπει την επένδυσή του να αποσβένεται σύντομα. Μακροπρόθεσμα, τα κέρδη που έχει ο κάθε καταναλωτής είναι τεράστια, αφού τα ηλιοθερμικά συστήματα έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν χρειάζονται εκτεταμένη και δαπανηρή συντήρηση



Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για τη λήψη προσφορών και νέων





Τ.C. Multiklima Engineering Ltd© 2012. All rights reserved. - Powered by Novel Web Designs

Facebook